Irsah in Designs


PageRank: Asas dan Penerangan
Jika anda mempunyai sebuah website, dan ingin memperoleh trafik melalui pengunjung dari sistem enjin pencarian, sudah semestinya anda pernah mendengar dan mnembaca mengenai Google PageRank. Tetapi apa itu PageRank dan signifikasinya? Apa itu PR? Kali ini kita akan mendalami beberapa perincian berkenaan PageRank oleh Google.

Ramai beranggapan, PageRank dinilai dari muka hadapan sesebuah laman seperti index.php dan index.html. Oleh itu laman utama (Homepage) memberi lebih signifikasi terhadap rank tersebut. Ketika ini semuanya tidak lagi. Didalam sesebuah website, setiap laman boleh di-rank lebih tinggi dari laman utama. Pentingnya disini, sekadar sebagai  peringatan, PageRank tidak akan berpindah (diantara sesebuah laman) melalui links tersebut.

Ada orang mengatakan, jika sesebuah laman mempunyai PageRank yang lebih tinggi, akan memperoleh kepentingan dalam sistem pencarian Google. Kini PageRank tidak sekuat sewaktu ketika dahulu. Sebelum ini, ramai membuat links dengan laman ber-PageRank tinggi. Ia memudahkan laman tersebut dan seterusnya mendominasi ruang sistem pencarian Google. Banyak perubahan telah dilaksanakan dalam menentukan tahap pencarian di enjin sistem pencarian, Ia adalah untuk memberikan hasil pencarian yang lebih relevan dan tepat bagi sesebuah kata kunci.

Hari ini, dengan pengolahan yang lebih kompleks dan algorithma Google, semamangnya sungguh berbeza dari dulu. Ketika ini, links luar dan dalam laman anda juga mengambil signifikasi terhadap sesebuah sistem enjin pencarian. Google mempunyai sebuah alat guna laman (tools) bagi memperoleh tahap keboleh-capaian sesebuah laman Cuma tidak ramai menggunakan alat tersebut kerana ia mengganggu kebolehan-capaian sistem browser komputer dan dianggap berat. Itu adalah diantara kenapa pengguna lebih cenderung menggunakan web-tools percuma seperti di sediakan irsah.com/ranbkcheck.

Bagi kami, kami tidak mementingkan terhadap PageRank secara keterlaluan. Kami banyak membantu dalam membina dan memperoleh tahap kebolehcapaian yang maksimum untuk sesebuah laman secara ber-strategi dan tersusun. Kami selalu meletakkan laman kami di sistem pencarian Google dengan menghantar penulisan atau artikel kami ke directori artikel yang mempunyai tahap pengunjung yang tinggi. Jika pengunjung tersebut memperoleh signifikasi berkenaan artikel kami, seterusnya mereka akan melawat dari direktori tersebut. Elakkan mendapat exchange links yang keterlaluan kerana ia memudahkan untuk mengawal kedudukan links tersebut. Pada Google, adalah menjadi kesalahan jika laman anda mempunyai pendua dan membuat links dari kawasan yang dikategorikan tidak selamat (bad neighbourhood).

Apakah PageRank laman anda? Anda boleh menyemak di laman Irsah.Com/rancheck secara percuma dan tidak memerlukan pendaftaran.

Anda boleh mempelajari dengan mendalam lagi, berkenaan link dan peng-optima-an website anda melalui Google Webmaster Tool dan memperoleh pengetahuan secara asas tahap keboleh-capaian laman anda. Adalah dIgalakkan untuk anda mempelajari serba sedikit isu yang berbangkit oleh Google dan mendalami tindakan yang dibolehkan untuk sesebuah laman bagi mempastikan laman anda sentiasa relevan di enjin pencarian.

Teruja untuk berkongsikan informasi berkenaan PageRank Asas dan Perincian.

Secara amnya, Google menghasilkan sistem PageRank untuk mengetahui tahap keboleh-capaian sesebuah laman serta kepentingan laman tersebut untuk sistem enjin pencarian. Lebih tinggi laman itu di Rank, lebih relevan dan penting laman tersebut kepada Google, Robot sistem pencarian akan lebih cenderung mencari signifikasi sesebuah pencarian dari laman di-rank tinggi tersebut.

Ada mengatakan PageRank adalah berkenaan hubung kait (links) diantara sesebuah laman pada sesebuah website. Setiap laman di dalam website mempunyai PageRank tersendiri dan akan dihubung melalui signifikasi links tersebut, Sebahagian "harga" (value) PageRank akan dikongsikan bersama diantara satui sama lain. Jika laman tersebut di rank lebih tinggi, jumlah perpindahan signifikasi dari laman tersebut akan  dipindahkan ke laman yang dihubung-kaitkan itu.

Apabila sesuatu laman di hubungkan diantara satu sama lain, laman tersebut dilihat seperti peti undi (balot vote). Oleh itu, untuk mendapatkan laman anda untuk di-rank lebih tinggi, kaedah yang diguna-pakai hari ini ialah dengan membuat links dengan laman yang mempunyai PageRank tinggi. Setiap rank pada sesebuah laman diperhalusi secara kiraan matematik untuk mendapatkan kepentingan serta signifikasi sesebuah subjek pada contents diantara satu sama lain.